- De nieuwe minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk draait vrijwel alle plannen van zijn voorganger terug.
- Jeremy Hunt gaat belastingen verhogen en beperkt de staatssteun voor de energierekening van huishoudens.
- Op financiële markten steeg het Britse pond maandag en daalden de rentes van staatsobligaties.
- Lees ook: Baas Britse centrale bank dreigt met stopzetten noodingrepen om rente te drukken
De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt draait bijna alle belastingverlagingen van zijn voorganger terug. Volgens Hunt is het onverantwoord om geld te lenen om belastingverlagingen te bekostigen.
De nieuwe Britse premier Liz Truss kondigde die verlagingen, die waren bedoeld om de economische groei aan te jagen, drie weken geleden aan. Het Britse pond reageerde maandag positief op de gewijzigde plannen van Hunt en steeg in waarde.
Op de obligatiemarkt zakten rentes voor Britse staatsleningen. De 10-jaars staatsrente noteerde maandag iets onder de 4 procent, een daling van liefst 0,5 procentpunt vergeleken met het niveau van afgelopen week.
Rente 10-jaars Britse staatslening
De daling van rentes op de kapitaalmarkt is van groot belang voor Britse huiseigenaren, vanwege de koppeling met hypotheekrentes.
Veel Britten werken met relatief kortlopende, 2-jarige hypotheekrentes, die reageren op de ontwikkeling van de staatsrentes. De 2-jaars staatsrente zakte maandag tot 3,6 procent. Dat is fors minder dan het piekniveau van 4,8 procent dat in september werd bereikt. Maar in augustus noteerde de 2-jaars staatsrente bijvoorbeeld nog onder de 2 procent.
Premier Truss buigt voor ander beleid, na paniek op financiële markten
Hunt is de opvolger van de afgelopen week ontslagen minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Die had samen met premier Truss juist een plan opgesteld om geld te lenen op de kapitaalmarkt om extra bestedingen en belastingverlagingen te bekostigen. Daardoor ontstond onrust op de financiële markten.
Zo schoten de rentes op Britse staatsleningen omhoog en het pond ging hard omlaag ten opzichte van de dollar. De Britse centrale bank werd gedwongen om in te grijpen en kocht voor miljarden aan obligaties op om de obligatiemarkten te kalmeren. Die steunaankopen zijn vrijdag gestopt.
De onrust op de financiële markten zorgde er eerder al voor dat Truss en Kwarteng de belastingverlaging voor de rijkste Britten terugdraaiden. Naast het ontslag van Kwarteng kondigde Truss vrijdag ook al aan dat de belasting voor bedrijven toch wordt verhoogd.
Hunt verwacht dat de Britse overheid 32 miljard pond, omgerekend zo'n 37 miljard euro, zal ophalen met de nieuwe maatregelen. Daaronder een verhoging van de belasting voor bedrijven, het schrappen van een verlaging van de dividendbelasting en een bevriezing van een heffing op alcohol.
Hunt verklaarde ook dat de enorme energiesteun van de overheid slechts tot april volgend jaar zal lopen. Daarna moet de regering nieuwe manieren zoeken om de meest kwetsbare huishoudens te helpen met de hoge energierekeningen.